Het debat over de vraag of technologie, met name kunstmatige intelligentie (AI), menselijke expertise overbodig maakt, is al jaren aan de gang. Met de vooruitgang van AI maken velen zich zorgen dat automatisering en robotica binnenkort de behoefte aan menselijke arbeid, waaronder professionele schrijvers, zullen vervangen. Betekent dit echter dat alle professionele schrijffuncties ten dode zijn opgeschreven? In dit artikel onderzoeken we hoe AI steeds ingewikkelder wordt en waarom het de behoefte aan getalenteerde professionals waarschijnlijk niet snel zal vervangen.

In wezen is AI een computersysteem dat is ontworpen om van gegevens te leren en op basis daarvan beslissingen te nemen. Naarmate er meer gegevens beschikbaar komen voor analyse, kunnen AI-systemen steeds geavanceerder en zelfs creatiever worden in hun output. Dit betekent dat AI kan worden gebruikt om veel taken te automatiseren die vroeger door mensen werden gedaan, zoals het schrijven van eenvoudige artikelen of blogberichten. Er zijn nu bijvoorbeeld tools zoals GPT-3 waarmee gebruikers semi-creatieve artikelen kunnen genereren op basis van online beats en teksten. Hoewel deze tools nuttig kunnen zijn voor sommige toepassingen, missen ze de nuance en creativiteit van een ervaren menselijke schrijver die de doelgroep begrijpt en weet hoe hij een overtuigend stuk inhoud moet maken.

Naarmate AI zich verder ontwikkelt en complexer wordt, kan het uiteindelijk bepaalde soorten schrijfwerk overnemen, bijvoorbeeld op het gebied van SEO (Search Engine Optimization) of technische documentatie. Zo zijn de algoritmen van zoekmachines in de loop der tijd steeds verfijnder geworden en maken ze nu gebruik van algoritmen voor machinaal leren om de intentie van gebruikers bij het zoeken naar informatie online beter te begrijpen. Dit betekent dat machines mogelijk kunnen worden gebruikt om trefwoordrijke inhoud te schrijven die specifiek is afgestemd op zoekmachines, in plaats van te vertrouwen op menselijke schrijvers die wellicht geen grondige kennis hebben van SEO-best practices.

Aan de andere kant zijn er nog steeds bepaalde gebieden waar mensen onmisbaar blijven bij het schrijven van inhoud. Zo zal creatief schrijven, zoals fictie of poëzie, altijd een niveau van creativiteit vereisen waar machines nog niet aan kunnen tippen. Daarnaast zullen taken zoals copywriting, die inzicht in de psychologie van de klant of marketingstrategieën vereisen, sterk afhankelijk blijven van menselijke expertise om de gewenste resultaten te bereiken.

Hoewel AI uiteindelijk grote vooruitgang boekt bij het automatiseren van sommige aspecten van schrijfprocessen, zoals het genereren van ideeën voor inhoud of het maken van samenvattingen van grote tekstblokken, is het onwaarschijnlijk dat machines ooit volledig de plaats zullen innemen van professionele schrijvers vanwege de genuanceerde aard van deze taken, die zowel creativiteit als inzicht in klantgedrag vereisen om succesvol te kunnen worden uitgevoerd. Het is daarom belangrijk dat professionele schrijvers niet alleen op de hoogte blijven van de laatste technologische trends, maar ook voorop blijven lopen, zodat ze waarde kunnen blijven bieden op gebieden waar machines nog niet kunnen concurreren met menselijk talent.

Voor meer informatie over AI zie of luister ook:

Speel een uurtje met dit algoritme en je voelt je een holbewoner die voor het eerst vuur ziet

Meer weten?

Dit artikel is geschreven door de kunstmatige intelligentie van app.schrijven.ai op basis van input van Rijk Groenewoud van Next2Company

Rijk Groenewoud

r.groenewoud@next2company.com